Η κατάθλιψη (μείζων καταθλιπτική διαταραχή) είναι μια συνηθισμένη ψυχολογική διαταραχή που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε και ενεργούμε, προκαλώντας μας διάφορα συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα, τα οποία μειώνουν την λειτουργικότητά μας στο σπίτι, στο γραφείο και γενικά στην καθημερινότητά μας.
Ποια είναι όμως η διαφορά της κατάθλιψης και της στεναχώριας; Η κατάθλιψη διαφέρει από τη στεναχώρια που μπορεί να βιώσει κάποιος σε περιπτώσεις απώλειας κάποιου αγαπημένου προσώπου, της δουλειάς του ή εξαιτίας κάποιου χωρισμού. Η αντίδραση σε αυτές τις καταστάσεις με στεναχώρια και πένθος είναι φυσιολογική και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την κατάθλιψη.
Συμπτώματα Κατάθλιψης
Ένα άτομο με κατάθλιψη νιώθει θλίψη ή απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε να κάνει. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης κυμαίνονται από ήπια σε πιο σοβαρά, και μπορεί να περιλαμβάνουν:
Διάγνωση Κατάθλιψης
Για την ορθή διάγνωση της όποιας μορφής κατάθλιψης, θα πρέπει να υπάρχουν εμφανή συμπτώματα για περισσότερο από δύο εβδομάδες, καθώς και να αποκλειστεί η πρόκλησή τους από άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα, όπως είναι τα προβλήματα στο θυρεοειδή, ο όγκος στον εγκέφαλο ή η έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατάθλιψη πλήττει 1 στους 15 ενηλίκους (6.7%) ανά έτος ενώ 1 στους 6 (16.6%) θα βιώσει μιας μορφή κατάθλιψης κάποια περίοδο της ζωής τους. Δυνητικά η κατάθλιψη εκδηλώνεται οποτεδήποτε, αλλά κατά μέσο όρο, πρωτοεμφανίζεται μεταξύ 17 ετών (όψιμη εφηβεία) έως 20. Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με τους άνδρες. Αρκετές έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι το 1/3 των γυναικών θα βιώσουν ένα μείζων καταθλιπτικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Από τι προκαλείται η κατάθλιψη
Η κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, να είναι συνδυασμός παραγόντων, και μπορεί να πλήξει τον οποιονδήποτε ασχέτως από το πόσο καλές μπορεί να φαίνονται οι συνθήκες στις οποίες ζει. Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες που προκαλούν την κατάθλιψη, είναι οι εξής:
• Η Κατάθλιψη εξαρτάται από την Βιοχημεία: Οι διαφορές σε ορισμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης.
• Η Κατάθλιψη εξαρτάται από την Γενετική: Η κατάθλιψη μπορεί να υπάρχει στην οικογένεια και να κληρονομείται σε επόμενες γενιές απογόνων. Για παράδειγμα, αν ένας πανομοιότυπος δίδυμος έχει κατάθλιψη, ο άλλος έχει 70% πιθανότητες να εμφανίσει κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή του.
• Η Κατάθλιψη εξαρτάται από την Προσωπικότητα: Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που καταβάλλονται εύκολα από το άγχος, ή που είναι γενικά απαισιόδοξοι, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη.
• Η Κατάθλιψη εξαρτάται από Περιβαλλοντικούς παράγοντες: Η συνεχής έκθεση στη βία, η παραμέληση ή η φτώχεια μπορεί να κάνει κάποιους ανθρώπους πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη.
Πως αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο αντιμετωπίσιμες ψυχικές διαταραχές. Στατιστικά το 80-90% των ατόμων με κατάθλιψη, ανταποκρίνονται εντέλει καλά στη θεραπεία. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν θεραπευτεί εντελώς μια μορφή κατάθλιψης, η θεραπεία της οδηγεί σε ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Η θεραπεία της κατάθλιψης, αφού αποκλειστούν ορισμένες σωματικές παθήσεις, ξεκινά με την αξιολόγηση του ασθενούς (με τα κατάλληλα τεστ κατάθλιψης) εντοπίζοντας συγκεκριμένα συμπτώματα, ιατρικό & οικογενειακό ιστορικό, πολιτισμικοί & περιβαλλοντικοί παράγοντες, προκειμένου να γίνει η διάγνωση της κατάθλιψης. Στη συνέχεια η αντιμετώπιση της κατάθλιψης σχεδιάζεται ανάλογα τη σοβαρότητα & τη μορφής της κατάθλιψη ενώ μπορεί να περιλαμβάνει -συνδυαστικά ή μεμονωμένα-, φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία και ηλεκτροθεραπεία (ECT).
Για μια ήπια μορφή κατάθλιψης η ψυχοθεραπεία ως μόνος τρόπος αντιμετώπισης μπορεί να είναι επαρκής. Σε πιο σοβαρές μορφές κατάθλιψης, η ψυχοθεραπεία συχνά συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή (αντικαταθλιπτικά). Ενώ στις πολύ σοβαρές μορφές κατάθλιψης, όπου έχουν αποτύχει άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης, προτείνεται η ηλεκτροθεραπεία (ECT).
Θεραπεία Κατάθλιψη στο Brainous
Στο Brainous αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη εφαρμόζοντας τη γνωσιακή θεραπεία συμπεριφοράς (CBT), η οποία έχει αποδειχτεί ως η αποτελεσματικότερη θεραπεία για την κατάθλιψη.
Η CBT είναι ένα είδος θεραπείας που επικεντρώνεται στο παρόν και στην επίλυση προβλημάτων. Μέσω αυτής της μεθόδου, ο θεραπευόμενος μπορεί να αναγνωρίσει την αποκλίνουσα σκέψη και να αλλάξει συμπεριφορά και τρόπο σκέψης.
Οι συνεδρίες στο brainous είναι είτε ατομικές, αλλά μπορεί να συμπεριλάβουν τον/την σύντροφο ή την οικογένεια του θεραπεύομενου, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από τη μορφή & τα στάδια της κατάθλιψης, και μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως και μεγαλύτερο διάστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις κατάθλιψης επιτυγχάνεται σημαντική βελτίωση μετά από 10-15 συνεδρίες.
Tags: αντιμετώπιση κατάθλιψη συμπτώματα ψυχοθεραπεία